30–31 Травень, 2016
У розвинутих країнах світу щорічно реєструється 2...6 % хворих на цукровий діабет (ЦД) від загальної кількості населення. За даними Всесвітньої федерації цукрового діабету (IDF), Україна належить до числа країн з високими темпами прогресування захворюваності на ЦД [1]. Цукровий діабет – це група метаболічних захворювань, що характеризуються гіперглікемією, яка є результатом дефектів секреції інсуліну, дії інсуліну або обох цих факторів. В результаті цього можуть виникати хронічні ускладнення, що призводять до пошкодження або відмови різних органів, зокрема, очей, нирок, серця та кровоносних судин [2].
Способность циклодекстринов образовывать комплексы с веществами различной химической природы, возможность совершенствования свойств различных веществ определяют пристальное внимание исследователей к работам по использованию циклодекстринов [1].
На сьогодні на світовому ринку зростає частка функціональних харчових продуктів, які окрім свого основного призначення здійснюють також лікувально-профілактичну дію. Одним із шляхів створення таких продуктів є введення до їх складу мікроорганізмів з пробіотичними властивостями. Проте термообробка може значно знизити позитивний вплив пробіотиків через втрату життєздатності, мікроорганізмів, що входять до їх складу [1,2].