30 April, 2021

ХХХVІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція

  • ТОВУҚ ОЗУҚАЛАРИНИНГ ИСТЕЪМОЛ ҚИЛИНИШИ ВА ҲАЗМЛАНИШИГА СУТ ЗАРДОБИНИНГ ТАЪСИРИ

      Мирзохид Кузиев, Шахноза Бозорова (Самарканд Узбекистан) |    Download article |  Link

    Сўнги пайтларда мамлакатимизда паррандачилик соҳасини ривожлантириш ва экспортга мўлжалланган тайёр маҳсулотлар ишлаб чиқариш ҳажмини ошириш ва тайёр маҳсулот турларини кенгайтириш, шу билан биргаликда аҳолини маҳаллий ишлаб чиқарилган сифатли, экологик таббий ва арзон паррандачилик маҳсулотлари билан таъминлаш, паррандаларни озиқлантириш учун илмий асосланган меъёрларни ишлаб чиқиш, паррандачилик маҳсулотларининг биологик ва экологик хавфсизлигини таъминлаш, паррандаларни табиий озуқа рационлари билан боқиш ва уларга берилаётган озуқа базасининг таркиби ва сифатини назорат қилиш, паррандалар сони ва етиштириладиган маҳсулотларнинг миқдорий ҳамда сифат кўрсатгичларини оширишга алоҳида эътибор қаратилмоқда.

  • У роботі досліджена роль зорового та нюхового аналізатору медоносної бджоли за авторською методикою. Проаналізована динаміка та співвідношення відвідування годівничок бджолами, які мали різні характеристики за складом субстрату для бджіл та кольором фону, на якому вони знаходилися. Метою проведених експериментів являється визначення реакції бджіл на різні подразники за умов початку вильоту з вуликів, а саме: наявність сахарози в годівничках, наявність ефірів жасмину та ефект кольору. За таких умов можна провести інтегральний аналіз інтерференції, тобто виявити характер впливу різних чинників у їх взаємодії на систему аналізу образів, смаку та запахів, що наближує експеримент до реальних процесів, що відбуваються у природних екосистемах.