АНАЛІЗ ТРЕНДОВОЇ ТА КЛІМАТИЧНОЇ СКЛАДОВИХ УРОЖАЙНОСТІ СОЇ В ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

  Оксана Вольвач, Павло Радюков (Одеса, Україна) |    Завантажити статтю

Головною зернобобовою культурою світового землеробства XXI століття вважається соя (Glycine maх). Вирощування сої сприяє вирішенню проблеми дефіциту білка, поповненню ресурсів олії та запасів азоту в ґрунті. Наразі Україна є найбільшим виробником цієї культури в Європі та посідає сьоме місце в світі за обсягами експорту [1]. Нині завдяки досягненням селекціонерів з’явилося багато високотехнологічних, високопродуктивних та стійких до хвороб сортів сої. Проте рівень урожайності сільськогосподарських культур і, зокрема сої, залежить від багатьох факторів: технології вирощування, клімату, сорту та інших факторів, насамперед від родючості ґрунту та погодних умов. Якщо нестачу поживних речовин можна компенсувати внесенням добрив, коригувати погодні умови дуже складно.