ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ДОВІЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ КОРІВ

  Антон Климковецький (Київ, Україна) |    Завантажити статтю

Вирощування телят і молодняку в постнатальний період спрямовано на формування продуктивності і реалізацію тваринами генетичного потенціалу. Тому важливо мати уявлення про рівень продуктивності дорослих тварин, ступінь впливу генотипу на її формування та повторюваність результатів оцінювання селекційних ознак. Основною ознакою продуктивності для корів української чорно-рябої молочної породи є молочна. Молочна продуктивність пов’язана генотипом тварин, умовами їх вирощування і використання та впливом інших факторів, одним з яких є вік. Відомо про наявність вікової мінливості корів за надоєм. Вікова різниця між коровами за молочною продуктивністю обумовлена тим, що молоді тварини не встигають досягнути максимального рівня розвитку, поступаються повновіковим за живою масою і промірами, здатні споживати менше кормів, а частину поживних речовин витрачають на продовження росту. Після досягнення повного розвитку тварин, молочна продуктивність зазвичай поступово знижується.