ВПЛИВ ФАКТОРІВ ЗАПАХУ І КОЛЬОРУ НА РОЗПІЗНАВАННЯ БДЖОЛОЮ МЕДОНОСНОЮ (APIS MELLIFERA) α-D-ГЛЮКОПІРАНОЗИЛ-β-D-ФРУКТОФУРАНОЗИДУ

  Олена Опанасюк, Едуард Кавун (Вінниця, Україна)  |    Скачать статью

У роботі досліджена роль зорового та нюхового аналізатору медоносної бджоли за авторською методикою. Проаналізована динаміка та співвідношення відвідування годівничок бджолами, які мали різні характеристики за складом субстрату для бджіл та кольором фону, на якому вони знаходилися. Метою проведених експериментів являється визначення реакції бджіл на різні подразники за умов початку вильоту з вуликів, а саме: наявність сахарози в годівничках, наявність ефірів жасмину та ефект кольору. За таких умов можна провести інтегральний аналіз інтерференції, тобто виявити характер впливу різних чинників у їх взаємодії на систему аналізу образів, смаку та запахів, що наближує експеримент до реальних процесів, що відбуваються у природних екосистемах.