РАПС - ІСТОРІЯ КУЛЬТУРИ, ПОШИРЕННЯ, ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ, ВРОЖАЙНІСТЬ

  Дмитро Доянов (Одеса, Україна) |    Download article

Ріпа́к, свиріпа, рапс (лат. Brassica napus L. var. oleifera Metzg.) — однорічна олійна рослина родини Капустяні (Brassicaceae). Розрізняють ярий і озимий ріпак. Про місце походження ріпаку вчені сперечаються і зараз, оскільки його постійне змішування з іншими видами з родини капустяних. Карл Лінней припустив що рослини Brassica napus поширилися з територій Швеції, Нідерландів, Великобританії та з території острову Готланд. За іншою гіпотезою – ріпак поширився з території Середземномор'я на країни Азії (Індія, Китай), а вже звідти був завезений до Західної Європи. На користь останнього побічно свідчить той факт, що культура ріпака з найвіддаленіших часів і була якнайбільше поширена в Індії, і відома ще за чотири тисячоліття до нашої ери, однак перші наукові згадки про ріпак з’явились лише у 1578 р. Dodoens у Cruydt Воеск [7, 8].