ОЦІНКА РЕСУРСІВ ТЕПЛА І ВОЛОГИ В ВИНОГРАДАРСЬКИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

  Галина Ляшенко, Сергій Яремов, Олександр Вишневський, Валерія Шиндер (Одеса, Україна) |    Download article

Вступ. Виноградарство, незважаючи на незначні площі, відноситься до важливої сільськогосподарської галузі України. Вважається, що перші виноградники в Північному Причорномор’ї пов’язані з переселенням греків в античні часи. На теперішній час основні виноградні насадження поширені в Україні в Степовій зоні і в Закарпатті. Загальна ж площа виноградників складає близько 50 тисяч га, що значно менше, ніж в 60-70-ті роки минулого століття[1]. Відзначають декілька причин зменшення виноградних насаджень, одна із яких пов’язана із зниженням врожайності винограду внаслідок несприятливих умов перезимівлі та посушливості.