АНАЛІЗ ЕЛЕМЕНТІВ РЕЛЬЄФУ ЯК ПІДСТАВА РОЗРАХУНКУ МІКРОКЛІМАТИЧНОЇ МІНЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ АГРОКЛІМАТИЧНИХ РЕСУРСІВ

  Віталій Ляшенко (Одеса, Україна) |    Download article

Вступ. Оцінка агрокліматичних ресурсів територій є необхідною умовою при науковому обґрунтуванні оптимізації розміщення сільськогосподарських культур і сільськогосподарської спеціалізації як регіонів, так і окремих господарств. Агрокліматичні ресурси змінюються в регіональному розрізі в залежності від географічної широти і довготи, абсолютної висоти місцевості та близькості водойм різного розміру. Проте при оптимізації розміщення культур в окремих господарств, особливо їх цінної групи, такої інформації часто недостатньо, особливо для території з різними типами та елементами рельєфу. Як відомо, під впливом елементів рельєфу, до яких відносяться форми рельєфу (рівнина, схили, долини, балки тощо), схили різної експозиції і крутизни різниця в величинах умов морозо- і заморозконебезпечності (величина мінімальних температур в період морозів та заморозків, дат весняних і осінніх заморозків, тривалості періоду з морозами і заморозками, сум фотосинтетично активної радіації і сум температур, запасів продуктивної вологи у ґрунті) в межах одного господарства може перевищувати зональну різницю в 5-20 раз. Тому для визначення агрокліматичних ресурсів необхідна детальний аналіз елементів рельєфу конкретних господарств.